Izvoz vojne industrije sedam puta veći od uvoza

Bez autora
Apr 22 2012

Domaća vojna industrija pripada rijetkim gospodarskim sektorima koji posljednjih godina bilježe trend rasta izvoza u odnosu prema uvozu. Posebna pozornost i ubuduće će se posvećivati gospodarskom potencijalu hrvatskog vojno-industrijskog kompleksa. Hrvatska, naime, od 1. siječnja 2009. primjenjuje Zakon o uvozu i izvozu roba vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava koji je propisao obveznu izradu redovitih izvješća o izdanim dozvolama, dokument koje mjerodavno Ministarstvo gospodarstva svake godine mora dostaviti Vladi RH na prihvaćanje. Godišnji izvoz hrvatskog vojno-industrijskog kompleksa lani je bio čak sedam puta veći od uvoza roba vojne namjene. Vojno-industrijski kompleks jedan je od zanimljivih gospodarskih potencijala koji se koristi sve više i koristit će se još više. U ovom sustavu evidencije uočava se trend rasta izvoza, što nam pokazuje da je riječ o jednom od rijetkih prostora u kojem je uvoz osjetno niži od realizacije izvoza.

Izvoz vojne industrije sedam puta veći od uvozaDomaća vojna industrija pripada rijetkim gospodarskim sektorima koji posljednjih godina bilježe trend rasta izvoza u odnosu prema uvozu, potvrdio je ovaj tjedan prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, najavljujući kako će se posebna pozornost i ubuduće posvećivati gospodarskom potencijalu hrvatskog vojno-industrijskog kompleksa.

Hrvatska, naime, od 1. siječnja 2009. primjenjuje Zakon o uvozu i izvozu roba vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava koji je propisao obveznu izradu redovitih izvješća o izdanim dozvolama, dokument koje mjerodavno Ministarstvo gospodarstva svake godine mora dostaviti Vladi RH na prihvaćanje. Novi je izvještaj Čačić prezentirao ovaj tjedan na sjednici Vlade, a dostupni podaci pokazali su da je godišnji izvoz hrvatskog vojno-industrijskog kompleksa lani bio čak sedam puta veći od uvoza roba vojne namjene.

"Vojno-industrijski kompleks jedan je od zanimljivih gospodarskih potencijala koji se koristi sve više i koristit će se još više. U ovom sustavu evidencije uočava se trend rasta izvoza, što nam pokazuje da je riječ o jednom od rijetkih prostora u kojem je uvoz osjetno niži od realizacije izvoza", napomenuo je prvi potpredsjednik. Prema njegovim riječima, lani je Hrvatska uvezla 5,23 milijuna kuna roba vojne namjene, dok je u isto vrijeme izvoz domaće vojne industrije premašio 37,8 milijuna eura, a realizirane su i usluge u vrijednosti 136 tisuća eura.

"Ovdje smo u pozitivnom saldu i tu se otvara jedna snažna gospodarska šansa za Hrvatsku", rekao je Čačić.

U ovom je trenutku u tzv. Očevidniku, odnosno objedinjenoj bazi podataka, ukupno 100 tvrtki, izvoznika i uvoznika robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava. Prema izvješću za 2011., Ministarstvo gospodarstva izdalo je prošle godine ukupno 705 dozvola, od čega 286 za izvoz, 409 za uvoz te još deset za pružanje usluga.

U usporedbi s 278 dozvola u 2010., tvrtke domaće vojne industrije dobile su lani 286 izvoznih dozvola, dok se broj uvoznih smanjio sa 454 na 409. Odbijeno je 25 zahtjeva, od čega se 13 odnosilo na izvoz robe vojne namjene vrijedne ukupno 13,2 milijuna eura.

"Zahtjevi za izvoz su uglavnom odbijeni iz razloga što tvrtke nisu ispunjavale zakonom propisane uvjete, odnosno nisu bile upisane u očevidnike", navodi se u izvješću Ministarstva za 2011. godinu.

Prema dostupnim podacima, odbijeni su zahtjevi za izvoz revolvera, pištolja i vojnog oružja vrijednih oko 72 milijuna dolara u Austriju, desetak kaciga u Njemačku, te 40.000 pištolja, pet bacača granata i 16 pušaka za 17 milijuna američkih dolara Iraku. Ministarstvo lani nije dalo dozvole ni za izvoz pušaka u Poljsku te revolvera i pištolja s dijelovima u Češku.

S druge strane, lani je o sklopu 132 izdane dozvole za izvoz roba vojne namjene realizirano 35,4 milijuna eura, dok je realizirani uvoz u istoj kategoriji iznosio samo 1,9 milijuna.

Domaći proizvođači vojne opreme izvezli su tako svoje proizvode u više od 30 zemalja svijeta. Primjerice, hrvatske kacige otišle su, među ostalim, u Argentinu, Italiju, Kazahstan, Kolumbiju, Nigeriju, Njemačku, Rusiju. Izvoz pištolja nastavljen je u SAD, a na popisu su i Egipat, Mađarska i Poljska, dok su puške, streljivo i dijelovi nova tržišta našli u Švicarskoj, Portugalu, Sloveniji, Francuskoj te u još desetak zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik